+34 93 691 65 52 |  info@aeripollet.com

L’Ajuntament ha presentat aquest dimarts, 18 de desembre, en roda de premsa el Pla d’Acció dels PAEs (Polígons d’Activitat Econòmica) de Ripollet, fruit del treball realitzat en la línia de foment de la reindustrialització i noves activitats econòmiques. Aquest era un dels objectius de mandat del Pla d’Acció Municipal en l’àmbit de desenvolupament Econòmic. L’acte també ha servit per presentar la nova Associació d’empreses de polígons industrials, impulsada des de l’Ajuntament i que compta amb el suport tècnic de l’Àrea Metropolitana. Es tracta del resultat de les dues línies d’actuació estratègiques per impulsar la reactivació econòmica de la ciutat, iniciades l’any 2017 amb la creació d’un servei d’atenció a les empreses.

Cens, diagnòstic i Pla d’Acció
El punt de partida del Pla d’Acció dels polígons va ser l’elaboració d’un cens d’empreses, l’any 2017, amb un resultat de 339 empreses a 9 polígons industrials. A partir d’aquest cens, durant el primer semestre de 2018, es va realitzar un diagnòstic de la situació actual dels polígons industrials, naus i solars del municipi, obtenint una radiografia del seu estat en diferents aspectes, com ara el físic, l’ocupació de naus, serveis bàsics, comunicacions i accessos, entre d’altres.

Paral·lelament, des del Servei d’atenció a les empreses, s’han visitat empreses, s’han realitzat reunions amb grups de persones empresàries per escoltar les seves demandes i inquietuds, i s’ha treballat per fomentar l’impuls de l’associacionisme empresarial, com un instrument de força en la reactivació econòmica del territori i fins ara inexistent.

Associacionisme empresarial
L’alcalde, Jose M. Osuna, ha celebrat la creació de l’Associació d’empreses de Ripollet, que «esdevé un interlocutor necessari per marcar les línies de treball i consensuar les actuacions futures». Osuna també ha agraït la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per oferir suport tècnic a l’Associació en la seva constitució i gestió de funcionament. Des de l’AMB, Pere Soler ha explicat que des de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic han estat treballant en la dinamització de les entitats empresarials, com és el cas de la de Ripollet i que ara inicien una segona fase de consolidació, «per ajudar-les a créixer, adequant-nos a les necessitats de cada municipi i entitat». Amb la presència de tots els membres de la junta de la nova Associació d’Empreses de Ripollet, el seu president, Jesús Chorrero, ha agraït a l’Ajuntament que donés el primer pas per a la seva creació i ha mostrat la seva voluntat de treballar conjuntament per la millora dels polígons de Ripollet. L’entitat, que compta amb una vintena de socis de la majoria de polígons de Ripollet, ja ha fixat un calendari per a 2019 de reunions mensuals. Chorrero també ha agraït el suport de l’AMB, amb qui espera continuar comptant per a consolidar-se i créixer.

Pla operatiu amb 54 accions
El Pla d’Acció dels p0lígons compta amb un total de 54 accions, distribuïdes en 6 àmbits d’actuació, amb un calendari d’execució fins al 20125. Els objectius estratègics del pla són:
-Millorar la conservació dels polígons industrials
-Planificar la prestació de serveis diversos que responguin a les necessitats de les empreses instal·lades
-Adaptar els polígons als nous requeriments de competitivitat econòmica
-Generar l’entorn necessari per a què els PAE esdevinguin espais d’atracció de noves empreses i inversions generadores d’autoocupació i innovació
-Promoure de manera continuada la venda/lloguer dels espais

A finals de novembre, l’Ajuntament de Ripollet, conjuntament amb el de Montcada, ha presentat un projecte a la Convocatòria de Plans Integrals del Pla de Modernització de Polígons de la Diputació de Barcelona que ascendeix a aproximadament 1 milió d’euros, dels quals es sol·licita una subvenció de 850.000 euros. El projecte inclou millores en la canalització i consum d’aigua, l’enllumenat, l’accessibilitat, la mobilitat i la connexió dels polígons amb la zona urbana i la vegetació, així com la instal·lació de panells informatius, amb la situació i llistat d’empreses ubicades a cada polígon.

El Pla d’Acció implica un important treball en xarxa amb ajuntaments veïns, com és el cas del projecte presentat, així com amb els membres del grup de treball de la conca del Ripoll i la riera de Caldes (CRIRC). La seva execució també requereix el suport d’altres administracions i ens, com el SOC, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, l’AMB o la Diputació de Barcelona i una concertació de les actuacions a realitzar amb el teixit productiu local.